Spremni smo za izvoz u Rusiju

„PBM charger“ je otpočela izvoz svojih proizvoda u Rusku federaciju. Izvoz je obuhvatio seriju naših punjaa za viljuškare tipa „TL battery charger“. U prvoj rundi je obezbeđen kontigent od 300 punjača.

 

Velika prednost domaćih izvoznih kompanija ogleda se u bescarinskom izvozu, zahvaljujući potpisanim sporazumima o slobodnoj trgovini sa ruskim zemljama. Srbija je potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom još od 2000. godine, koji predviđa oslobađanje od carine za većinu srpskih proizvoda. Na listi proizvoda koji su izuzeti iz bescarinskog režima, između ostalih, nalaze se: sireve, beli šećer, penušavo vino, cigarete, pneumatske gume, tkanina od pamuka, motorna vozila i dr.

 

Formiranjem carinske unije između Rusije, Belorusije i Kazahstana omogućen je izvoz iz Srbije pod režimom slobodne trgovine pod istim uslovima u sve tri zemlje. Režim slobodne trgovine primenjuje se na robu koja zadovoljava kriterijume o poreklu robe. Potrebno je da roba bude proizvedena u potpunosti u Srbiji ili da je prošla dovoljnu obradu/preradu tako da vrednost materija stranog porekla upotrebljenih u procesu proizvodnje nije veća od 50% vrednosti robe koja se izvozi. Neće se smatrati dovoljnom obradom/preradom postupci očuvanja robe za vreme skladištenja ili prevoza, oblikovanje pošiljki, razvrstavanje, prepakivanje, pranje, čišćenje, bojenje, jednostavni postupci sastavljanja ili rastavljanja robe na delove i sl. Važi kumulacija porekla, što znači da će se smatrati da je roba poreklom iz Srbije ako je tamo dobijena, a upotrebljeni su materijali iz Srbije, Kazahstana, Belorusije i Rusije, pri čemu ti materijali ne moraju da prođu dovoljnu obradu/preradu.